Kérdésed van? Hívj bátran: +36 30 657 74 62

MAGAMRÓL

"Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen."

(Rudolf Steiner)

 

LurkÓperencián innen és túl

Orbán-Bor Klára vagyok, előadóművész, mozgásfejlesztő, óvodapedagógus diplomával kiegészülve és a LurkÓperencia megálmodója. LurkÓperencia lakója Gitár Gizi, a gitárom, akivel együtt zenét, vidámságot, játékot viszünk a gyermekek életébe!

Mint óvodapedagógus jól tudom, mennyire fontos a zenei fejlesztés, a zene szeretetére nevelés mihamarabbi elkezdése, illetve az egészséges életmódra nevelés. Foglalkozásaimon és műsoraimon fontosnak tartom a motivációt és a játékos átadást.

Mint táncos és mozgásterápiás fejlesztő pedig jól tudom, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk gyermekekünk egészséges mozgásfejlődésére. Hogy ezt a fejlődést, melyet csecsemőkorától kezdve végez, segítsük játékos formában. Ha pedig valóban elakadt valahol, vagy később tanulási nehézségei akadnak, akkor pedig a komplex mozgásterápiát alkalmazva tornázunk, miközben mondókázunk, éneklünk.

Óvodai gyakorlataim alatt sokat találkoztam azzal a ténnyel, hogy a gyermekeknek mennyire szükségük van a zenére, a mozgásra. Több éves tapasztalatom a táncban és a zenében mind azt mutatják, hogy az embernek – főleg a gyermeknek – hatalmas segítséget nyújtanak ezek az őserők. Segít az önkifejezésben, a ritmus- és hallásfejlesztésben, beszéd megindításában és fejlődésében, sőt, még a konfliktus helyzetek megoldásában is. Erősíti a szociális és empatikus készséget. Már az anyaméhben hatással van a magzatra a zene. Hallja, ahogy édesanyja, édesapja énekel, zenét hallgat. Ez az őserő segíti az egymásrahangolódást és erősíti a szülő-gyermek közti kötődést is. Tapasztalatok alapján, azok a gyermekek, akiknek pocaklakóként énekeltek, illetve a külvilágból is több zenét "hallgattak", megszületvén sokkal nyugodtabbá válnak, mikor édesanyjuk, édesapjuk énekelni kezd. Mikor nagyobbacskák lesznek, szinte kivétel nélkül minden lurkó szereti ezt a fajta minőségi időtöltést a szüleivel.

Az anyaméhben elinduló kötődés erősítéséhez, elmélyítéséhez nyújt segítséget a babamasszázs. Csecsemőmasszázs oktatóként mindig nagy öröm számomra új családokkal megismerkedni és átadni a tudást, ami utat mutat, milyen csodálatos dolog az érintés nyelvén "beszélni". 

Boldogsággal tölt el...

... mikor megszólal Gitár Gizi dala, és pár alkalom után minden kisgyermek együtt énekeli velem. Mikor a táncos alkalmakon a gyermekek hosszú, kitartó gyakorlás után boldogan kiáltanak fel, hogy „Sikerült!” Mikor örömmel mesélik/mutatják a szüleiknek, mit tanultak a foglalkozások alkalmával. És miután a szülők elsajátították a csecsemőmasszázs fogásait, szeretettel mesélik, milyen meghitt pillanatokat élnek át babájukkal együtt. Úgy gondolom, hogy az ilyen pillanatokért éri meg gyermekekkel foglalkozni!

Hivatásomként tekintek önkéntesi munkámra is, melyet a "Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány" tagjaként végzek. Hiszem és tapasztalom is, hogy a zenének gyógyító hatása van!

A LurkÓperencia ötvözi mindazt a szeretetet, amit a gyermekek, a zene és a mozgás iránt érzek.